piątek, 12 sierpnia 2016

Jaka powinna być dieta dla chorego na atopowe zapalenie skóry

Jak robić własne przetwory dla chorego na atopowe zapalenie skóry.
Kochani Rodzice bardzo proszę o  pozostawianie na moim blogu choć krótkich komentarzy świadczących o Waszej obecności na blogu i o tym, że to o czym piszę przyczyniło się do głębszego
i bliższego poznania tej strasznej choroby jaką jest atopowe zapalenie skóry. Kochani rodzice atopików to najwyższa pora aby przygotować się na ewentualne nasilenie się lub nieznaczny powrót objawów atopowego zapalenia skóry u Waszych dzieci.Jak to zrobić, otóż musicie zadbać o przygotowanie przetworów tzw. kiszonek. Na wiosnę proponowałam Wam własne uprawy a teraz musicie zrobić kiszone ogórki, kapustę możecie kisić pomidory, co tylko Wam przyjdzie do głowy. Chodzi o to, aby dzieci w zimie miały w słoiku witaminy ale przede wszystkim dobroczynne bakterie, które w kiszonkach sklepowych są zniszczone przez konserwanty.Dlatego wasze dzieci nie mogą ich jeść Już pisałam Wam wcześniej, że nawet maleńka ilość tych substancji niszczy wszystko co dobre w pożywieniu i w jelitach dziecka . Swoją drogą tydzień temu kupiłam jakiś pitny jogurt z tymi wszystkimi dodatkami i wiecie co, stał otwarty tydzień w nagrzanym przez słońce samochodzie i nic mu się nie stało. Smakował tak jak bym dopiero go wyniosła ze sklepu. Przecież to świadczy o tym, że był tak nafaszerowany chemią iż żadna bakteria fermentacyjna się go nie tknęła zatem jaki musi mieć wpływ na to co mamy w jelitach. Czy my tam jeszcze coś mamy? To mój kolejny apel o to, abyście czytali etykiety i bardzo przestrzegli zasady, która mówi o tym żadnych konserwantów. W słodyczach odnajdujemy sorbian potasu askorbinian sodu to są konserwanty, których wasze chore na atopowe zapalenie skóry dzieci muszą unikać. Na tej stronie będę umieszczać proponowane artykuły, które są bezpieczne dla Waszych Atopików oraz własne przetwory, które będę robiła z produktów z owoców i warzyw z własnego ogroduI.  Przetwory ze śliwki liboski to numer jeden na mojej liście. W zakładce "dzienny jadłospis" http://malyatopic.blogspot.com/2016/03/dzienny-jadospis.html możecie zobaczyć pomysł na podanie. W porze letniej, gdy będę zbierała śliwki opatrzę ten proces reportażem fotograficznym, który tutaj zamieszczę, a przepis na to jak samemu przyrządzić taką zdrową konfiturę zamieszczę w menu atopika  http://malyatopic.blogspot.com/2016/02/menu-atopika-mae-co-nieco.html .