Kochani rodzice, w związku z licznymi pytaniami dotyczącymi kiedy i jak podawać jogurt, witaminy
i soki podaję nasz przykładowy dzienny jadłospis. Zaznaczam, że witaminę D3 w
okresie letnim nie suplementujemy, natomiast wychodzimy jak najwięcej na
słoneczko. Reszta wskazówek powinna być cały czas stosowana u dzieci i dorosłych z atopowym zapaleniem skóry czyli alergią
Przykładowy
dzienny jadłospis dla Atopika
Śniadanie:
Jogurt przygotowany samodzielnie wg wskazówek umieszczonych tutaj http://malyatopic.blogspot.com/2015/12/odzywianie.html Odmierzamy 150ml. jogurtu, który powinien mieć temperaturę pokojową (najlepiej na noc już wyjąć z lodówki i rano będzie miał pożądaną przez nas temperaturę). Dodajemy łyżeczkę zmielonego ostropestu plamistego (świeżo mielony w młynku do kawy) i łyżeczkę miodu spadziowego zob. tutaj http://malyatopic.blogspot.com/2016/02/stan-watroby-ostropest.html. Dodajemy witaminę D3 w kropelkach (poczytajcie na forach, która najlepsza!
Jogurt przygotowany samodzielnie wg wskazówek umieszczonych tutaj http://malyatopic.blogspot.com/2015/12/odzywianie.html Odmierzamy 150ml. jogurtu, który powinien mieć temperaturę pokojową (najlepiej na noc już wyjąć z lodówki i rano będzie miał pożądaną przez nas temperaturę). Dodajemy łyżeczkę zmielonego ostropestu plamistego (świeżo mielony w młynku do kawy) i łyżeczkę miodu spadziowego zob. tutaj http://malyatopic.blogspot.com/2016/02/stan-watroby-ostropest.html. Dodajemy witaminę D3 w kropelkach (poczytajcie na forach, która najlepsza!
Drugie
śniadanie:
Rogal z masłem i konfiturami ( najlepiej własnymi, polecam brzoskwinie z śliwkami liboskami) oczywiście Wy podajecie dżem wg własnego uznania, ale szerokim łukiem omijajcie pokusę smarowania dzieciom pieczywa czekoladą ze słoika. Tłuszcz w niej zawarty jest utwardzany przy pomocy emulgatorów, zawiera dużo cukru, aromaty, konserwanty. Nie polecam tego nawet zdrowym dzieciom. Tłuszcze te oblepiają jelita, które w ten sposób zmniejszają swą skuteczność czyli ograniczają wchłanianie wszystkich niezbędnych minerałów i witamin.
Rogal z masłem i konfiturami ( najlepiej własnymi, polecam brzoskwinie z śliwkami liboskami) oczywiście Wy podajecie dżem wg własnego uznania, ale szerokim łukiem omijajcie pokusę smarowania dzieciom pieczywa czekoladą ze słoika. Tłuszcz w niej zawarty jest utwardzany przy pomocy emulgatorów, zawiera dużo cukru, aromaty, konserwanty. Nie polecam tego nawet zdrowym dzieciom. Tłuszcze te oblepiają jelita, które w ten sposób zmniejszają swą skuteczność czyli ograniczają wchłanianie wszystkich niezbędnych minerałów i witamin.
Konfitura przygotowana z lokalnych śliwek libosek |
Obiad:
Spaghetti z sosem pomidorowym i żółtym serem domowej roboty. Makaron przygotowuję jak do rosołu (zob. Rosołek z
jarmużem), sos robię z przetartych własnych pomidorów, i cebulki pokrojonej w kostkę, marchew startą, a następnie dodaję bazylię.Ser żółty również staram się zrobić z mleka nie przetworzonego wcześniej, które pozostawiam w temperaturze pokojowej do ukwaszenia, potem ogrzewam i wreszcie odcedzam na sicie. Otrzymany w ten sposób ser roztapiam na patelni z masłem, solą, żółtkiem i
odrobiną i sody oczyszczonej, która powoduje, że ser rozpuszcza się na krem i nie pozostają grudki żadne grudki. Gorący ser przelewam do wypłukanej zimną wodą uprzednio miseczki. Czekam aż ostygnie, potem wkładam do lodówki i schłodzony, aż wreszcie ścieram na tarce o drobnych oczkach i zawsze bezpośrednio na danie. Ser możecie dodawać do wielu innych dań, które robicie dla dzieci np. do zapiekanek, tostów, na kanapki. Taki ser jest bardzo zdrowy, ważne jest jednak przede wszystkim to że nie zawiera utwardzaczy, barwników, aromatów, konserwantów i wielu, wielu innych niepożądanych składników w diecie naszych dzieci.
Podwieczorek:
Budyń z masłem i miodem spadziowym. Budyń gotuje na mleku świeżym, rozcieńczonym z wodą. Miodem spadziowy słodzę budyń, który powinien najpierw być delikatnie przestudzony aby nie zniszczyć jego wartości mikrobiologicznej. Z masłem postępujemy tak samo. Dobrze podać dziecku miseczkę z budyniem w takiej formie jaką proponuję na poniższym zdjęciu. Dzieci zawsze chętnie jedzą dania w przygotowaniu, których mają własny wkład, zatem tutaj mogą same połączyć składniki i wyrobić krem, aż uzyskają jednolitą konsystencję. W trakcie, dziecko będzie sprawdzało czy budyń jest już słodki, jeżeli nie to musi jeszcze mięszać -samo do tego dojdzie, wówczas odkryje po raz kolejny swoją sprawczość.
Budyń ugotowany na świeżym mleku przyniesionym prosto od rolnika, który wypasa krowy na łąkach porośniętych ziołami. |
Kolacja:
Kasza gryczana z
duszonym jabłkiem, miodem i masłem do tego należy „przemycić” kilka łyżek
jogurtu z ostropestem i trzecią dawkę witaminy D3 2500IU.
Hej, a co zrobić, jeżeli dziecko totalnie jest niejadkiem i w dodatku pluje jak poczuje miód. :(
OdpowiedzUsuń