wtorek, 1 marca 2016

Jakie potrawy wprowadzać do jadłospisu dziecka z atopowym zapaleniem skóry

Kochani rodzice, w związku z licznymi pytaniami dotyczącymi kiedy i jak podawać jogurt, witaminy i soki podaję nasz przykładowy dzienny jadłospis. Zaznaczam, że witaminę D3 w okresie letnim nie suplementujemy, natomiast wychodzimy jak najwięcej na słoneczko. Reszta wskazówek powinna być cały czas stosowana u dzieci i dorosłych z atopowym zapaleniem skóry czyli alergią
Przykładowy dzienny jadłospis dla Atopika
Śniadanie:
Jogurt przygotowany samodzielnie wg wskazówek umieszczonych tutaj http://malyatopic.blogspot.com/2015/12/odzywianie.html Odmierzamy 150ml. jogurtu, który powinien mieć temperaturę pokojową (najlepiej na noc już wyjąć z lodówki i rano będzie miał pożądaną przez nas temperaturę). Dodajemy łyżeczkę zmielonego ostropestu plamistego (świeżo mielony w młynku do kawy) i łyżeczkę miodu spadziowego zob. tutaj http://malyatopic.blogspot.com/2016/02/stan-watroby-ostropest.html. Dodajemy witaminę D3 w kropelkach (poczytajcie na forach, która najlepsza!
Drugie śniadanie:
Rogal z masłem i konfiturami ( najlepiej własnymi, polecam brzoskwinie z śliwkami liboskami) oczywiście Wy podajecie dżem wg własnego uznania, ale szerokim łukiem omijajcie pokusę smarowania dzieciom pieczywa czekoladą ze słoika. Tłuszcz w niej zawarty jest utwardzany przy pomocy emulgatorów, zawiera dużo cukru, aromaty, konserwanty. Nie polecam tego nawet zdrowym dzieciom. Tłuszcze te oblepiają jelita, które w ten sposób zmniejszają swą skuteczność czyli ograniczają wchłanianie wszystkich niezbędnych minerałów i witamin. 

Konfitura przygotowana z lokalnych śliwek libosek

Obiad:
Spaghetti z sosem pomidorowym i żółtym serem domowej roboty. Makaron przygotowuję jak do rosołu (zob. Rosołek z jarmużem), sos robię z przetartych własnych pomidorów, i cebulki pokrojonej w kostkę, marchew startą, a następnie dodaję bazylię.Ser żółty również staram się zrobić z mleka nie przetworzonego wcześniej, które pozostawiam w temperaturze pokojowej do ukwaszenia, potem ogrzewam i wreszcie odcedzam na sicie. Otrzymany w ten sposób ser roztapiam na patelni z masłem, solą, żółtkiem i odrobiną  i sody oczyszczonej, która powoduje, że ser rozpuszcza się na krem i nie pozostają grudki żadne grudki. Gorący ser przelewam do wypłukanej zimną wodą uprzednio miseczki. Czekam aż ostygnie, potem wkładam  do lodówki i schłodzony, aż wreszcie ścieram na tarce o drobnych oczkach i zawsze bezpośrednio na danie. Ser możecie dodawać do wielu innych dań, które robicie dla dzieci np. do zapiekanek, tostów, na kanapki. Taki ser jest bardzo zdrowy, ważne jest jednak przede wszystkim to że nie zawiera utwardzaczy, barwników, aromatów, konserwantów i wielu, wielu innych niepożądanych składników w diecie naszych dzieci.
W trakcie posiłku należy podać dziecku drugą dawkę wit D3 2500IU





Podwieczorek:
Budyń z masłem i miodem spadziowymBudyń gotuje na mleku świeżym, rozcieńczonym z wodą. Miodem spadziowy słodzę budyń, który powinien najpierw być delikatnie przestudzony aby nie zniszczyć jego wartości mikrobiologicznej. Z masłem postępujemy tak samo. Dobrze podać dziecku miseczkę z budyniem w takiej formie jaką proponuję na poniższym zdjęciu. Dzieci zawsze chętnie jedzą dania w przygotowaniu,  których mają własny wkład, zatem tutaj mogą same połączyć składniki i wyrobić krem, aż uzyskają jednolitą konsystencję. W trakcie, dziecko będzie sprawdzało czy budyń jest już słodki, jeżeli nie to musi jeszcze mięszać -samo do tego dojdzie, wówczas odkryje po raz kolejny  swoją sprawczość.

Budyń ugotowany na świeżym mleku przyniesionym prosto od rolnika, który wypasa krowy na łąkach porośniętych ziołami.

Kolacja:
Kasza gryczana  z duszonym jabłkiem, miodem i masłem do tego należy „przemycić” kilka łyżek jogurtu z ostropestem i trzecią dawkę witaminy D3 2500IU.

W ciągu dnia między posiłkami dziecko powinno wypić łącznie 250 ml napoju przygotowanego z róży lub aceroli.