Dania dla atopika! Na tej stronie umieszczała będę
przepisy na prozdrowotne dania dla naszych atopików i nie tylko!
Osoby dorosłe i dzieci cierpiące na atopowe zapalenie skóry muszą mieć wyselekcjonowane produkty, z których przygotowywane są dla nich posiłki. Produkty powinny być czyste ekologicznie, najlepiej gdy pochodzą z ekologicznych upraw.
Osoby dorosłe i dzieci cierpiące na atopowe zapalenie skóry muszą mieć wyselekcjonowane produkty, z których przygotowywane są dla nich posiłki. Produkty powinny być czyste ekologicznie, najlepiej gdy pochodzą z ekologicznych upraw.
Rosołek z jarmużem:
-część tuszki z królika.
-makaron wykonany samodzielnie z 2 żółtek, 300 gram mąki i
1/3 szklanki wody. Należy wszystko zagnieść, rozwałkować i posiekać, następnie
ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju lnianego. Odcedzić makaron
hartując go zimną wodą (uwaga na chlor), jeżeli woda jest chlorowana to należy
wcześniej wodę przegotować, wystudzić i spłukać makaron.
Wskazówka: Jeżeli wasza woda jest chlorowana, to zawsze
powinna być przegotowywana nawet do mycia owoców etc.
Chlor jest bardzo szkodliwy, niszczy m.in. naturalną florę
bakteryjną!
Gdy ugotujemy rosół wg. uznania, następnie należy przecedzić
go i dalej gotować jeszcze przez 5 minut dorzucając listki jarmuża. Nakładamy
na talerz makaron i zalewamy rosołem wraz z kilkoma liśćmi jarmuża. Dzieci
lubią smak tego warzywa, gdyż jest delikatny i słodki.
Domowy rosół z jarmóżem
Jogurt naturalny- domowy z konfiturą z czarnych jagód:
- jogurt naturalny przygotowany samodzielnie z pełnotłustego mleka prosto od krowy, nie z kartonu ani butelki pcv;
- konfitura z czarnych jagód z odrobiną cukru.
Kochani to idealny pomysł na deser a nawet kolację, konfitura jeszcze pachnie latem a już wiosna i to późna. Aby nie stracić za dużo witamin i innych leczniczych związków konfiturę robię z owoców, które najpierw daję do sokownika i oddzielam częściowo sok ( wówczas nie muszę już niczym zagęszczać konfitury), do gorących jeszcze owoców dodaję odrobinę cukru i zakręcam potem stawiam na wieczku a rano wynoszę do piwnicy, gdzie jest ciemno i chłodno i tak delektuję się konfiturą do następnego sezonu. Gorący sok z czarnych jagód słodzę miodem spadziowym (oczywiście z własnej ekologicznej) pasieki i wlewam do słoiczków po koncentracie pomidorowym i stawiam na wieczku. Poniżej zdjęcie pysznego deseru, który mogłam dziś przyrządzić dzięki temu że w zeszłym sezonie zagospodarowałam trochę czasu na zbiór jagód i ich przetworzenie. Poza walorami smakowymi i bogactwem witamin jagody te mają wiele innych związków, które powinny znaleźć się nie tylko w diecie atopików ale u wszystkich dzieci i dorosłych : Roślina ta reguluje pracę układu trawiennego, ma dobroczynne właściwości wpływające na wzrok etc. Więcej cennych informacji na ten temat znajdziecie tutaj: http://www.naturaity.pl/dla-seniorow/2376,jagoda-czarna-wlasciwosci-i-zastosowanie.html
W tle zdjęcia przedstawiającego propozycję podania deseru jest babka z czarnymi jagodami wyjętymi z zamrażarki. Oczywiście ciasto bez cukru.
Jogurt naturalny z konfiturą z czarnych jagód
Smacznego!!!